10 βήματα για την επιλογή domain name

No Comments

Ξεκινώντας από τα βασικά, ας εξηγήσουμε τι είναι το domain name και γιατί πρέπει να ακολουθήσουμε τα 10 απαραίτητα βήματα για την επιλογή domain name.

Το όνομα (domain name) της ιστοσελίδας μας (website), είναι η ηλεκτρονική διεύθυνση που πληκτρολογούμε στον browser μας (Internet Explorer, Mozila Firefox, Chrome) για να την επισκεφθούμε απευθείας.

Οπως η επιλογή του ονόματος της εταιρείας σας απαιτεί πολλή σκέψη και προσοχή, έτσι και η επιλογή του domain name καθορίζει την ταυτότητά της εταιρείας σας στο διαδίκτυο. Ιδανικά, το επιλεγμένο όνομα (domain name) πρέπει να ταιριάζει όχι μόνο την επιχείρησή σας, αλλά να είναι εύκολο να βρεθεί και να προωθηθεί στις μηχανές αναζήτησης αλλά και στα social media.

Συμβουλή: Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να αποφύγετε τα λάθη που κοστίζουν και να είστε σίγουροι ότι έχετε επιλέξει το καλυτερο domain name για την επιχείρησή σας.

1. Να είναι εύκολο στην πληκτρολόγηση

Η επιλογή ενός domain name που είναι εύκολο να πληκτρολογήσετε είναι κρίσιμη για την online επιτυχία. Χρησιμοποιείστε λέξεις με απλή ορθογραφία, που δεν μπερδεύουν αυτόν που τις πληκτρολογεί, επομένως να δυσκολεύουν τους πελάτες να βρουν το site σας.

2. Φροντίστε να είναι σύντομη η λέξη/φράση

Αν το domain name σας είναι μεγάλο και πολύπλοκο, δημιουργεί κινδύνους ορθογραφικών λαθών με αποτέλεσμα κάποιοι επισκεπτες του website σας να μην το εντοπίσουν εύκολα.

3. Χρησιμοποιήστε λέξεις-κλειδιά

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις-κλειδιά που περιγράφουν την επιχείρησή σας και τις υπηρεσίες που προσφέρετε. Αποφασίστε ποιες λέξεις περιγράφουν κυρίως τα προιόντα/υπηρεσίες που προσφέρετε, και μέσα από αυτές επιλέξτε και δημιουργήστε 3-4 εναλλακτικά ονόματα. Συμπεριλάβετε λέξεις-κλειδιά που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν όταν ψάχνουν για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Ενα domain name που έχει λέξεις-κλειδιά συμβάλλει στη βελτίωση της κατάταξης σας στις μηχανές αναζήτησης (κάτι που αυξάνει επισκεψιμότητα) αλλά και έχει πιθανόν να πείθει τους πελάτες σας ότι θα βρουν αυτό που αναζητούν.

4. Στοχεύσετε την περιοχή δραστηριότητας σας

Εάν η επιχείρησή σας είναι αποκλειστικά τοπική, σκεφτείτε να συμπεριλάβετε την πόλη/περιοχή στο domain name σας ώστε να είναι εύκολο για τους τοπικούς πελάτες.

5. Ενά από τα σημαντικότερα απαραίτητα βήματα για την επιλογή domain name, είναι να κατοχυρώστε το domain name στο όνομά σας

Το domain name είναι “περιουσιακό σας στοιχείο”, ανήκει στην εταιρεία σας. Η κατοχύρωσή του σε τρίτους, θα μπορούσε να δημιουργήσει καθυστερήσεις ή προβλήματα σε τυχόν αλλαγές σχέσεων μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

10 βήματα για την επιλογή domain name6. Κάνετε έρευνα

Βεβαιωθείτε ότι το όνομα που έχετε επιλέξει δεν είναι ήδη κατοχυρωμένο , δεν υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα ή χρησιμοποιείται από κάποια άλλη εταιρεία.

7. Να μπορεί ο επισκέπτης να την θυμηθεί εύκολα.

Υπάρχουν εκατομμύρια καταχωρημένων ονομάτων, ένα domain name που είναι ενδιαφέρον και απλό συγχρόνως κάνει την διαφορά. Αφού έχετε καταλήξει σε ένα όνομα, να το μοιραστείτε με τους έμπιστους φίλους και συνεργάτες σας, και βεβαιωθείτε ότι ακούγεται ελκυστικό και έχει νόημα και για τους άλλους.

Γρήγορη λύση: Εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα, κατοχυρώστε όλα τα εναλλακτικά ονόματα στα οποία έχετε καταλήξει, έπειτα μοιραστήτε τα με τους φίλους σας, έτσι ώστε να αποφύγετε την κατοχύρωση κάποιου από τα ονόματα αυτά από κάποιον άλλο.

8. Χρησιμοποιήστε μια κατάλληλη επέκταση Domain Name

Κάθε domain name ακολουθείται από μια κατάληξη/επέκταση όπως .GR, . COM ή. NET. Κάποια από αυτά μπορεί να έχουν συγκεκριμένες χρήσεις όπως το .org, οπότε φροντίστε να επιλέξετε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για την επιχείρησή σας. Το .COM είναι η πιο δημοφιλής κατάληξη, για τα websites με ελληνικό περιεχόμενο που απευθύνονται στην ελληνική επικράτεια συχνότερα χρησιμοποιείται το .gr.  

Επίσης χρησιμοποιούνται συχνά:

    . Co: συντομογραφία για την εταιρεία, το εμπόριο
    . Info: ενημερωτικούς ιστότοπους
    . Net: sites για τεχνική υποδομή του Διαδικτύου
    . Org: μη εμπορικούς οργανισμούς και τα μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς
    . Biz: επιχειρηματική ή εμπορική χρήση, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο ιστοσελίδες

9.Στην περίπτωση που έχετε κατοχυρώσει το ίδιο όνομα με διαφορετική κατάληξη, δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια ιστοσελίδα για domain name. Απλά κατευθύνουμε οποιαδήποτε πρόσθετα domains στην κύρια ιστοσελίδα μας.

10. Δράστε γρήγορα και κατοχυρώστε

Το ετήσιο κόστος αγοράς ενός domain name είναι πολύ μικρό σε σχέση με την πιθανότητα να μην μπορέσετε να βρείτε διαθέσιμο το όνομα που ταιριάζει καλύτερα στην επιχείρησή σας. Μπορείτε να το κατοχυρώσετε άμεσα και να περιμένετε την κατάλληλη στιγμή για την δημιουργία της ιστοσελίδας.

Ακολουθώντας τις παραπάνω 10 συμβουλές για την επιλογή domain name, έχετε επιλέξει το κατάλληλο όνομα για την ιστοσελίδα σας.

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

About us

Στην 360°WEB αναλύουμε και καθορίζουμε από κοινού τις στρατηγικές Digital Marketing.

Website Audit

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προσφέρουμε δωρεάν συμβουλές σχετικές με τους τρόπους προώθησης της ιστοσελίδας και της επιχείρησής σας, στις μηχανές αναζήτησης ή/και στα κοινωνικά δίκτυα.

More from our blog

See all posts